Baja: Svjetski festival u kuhanju fiša

21 Srp

I ove godine, po 18. puti održan je tradicionalni festival u kuhanju fiša u u Mađarskom mjestu Baja, okrug Bacs Kiskun, inače luka na Dunavu i prometno središte, na poznatom   Trgu Szentharomsag u kojem je učešće uzeli pojedinci i organizacije iz Republike Hrvatske. Pored majstora fiša iz cijele Mađarske uočena je i prisutnost kuhara i gostiju iz Hrvatske. Sa svojim prijateljima došli su kuhari iz Miholjca, Osijeka, ali i sa Jadrana, Grada Biograda na moru. Atraktivnost ove manifestacije čini svjetski rekord u broju kuhara fiša na jednom mjestu. Ove godine kuhalo j e preko tisuću ekipa. Posebno je bilo zanimljivo na prostoru gdje su svoje umijeće pokazali kuhari fiša Ivo Grišnik iz Kukinja i Mišo Udvarac iz Kozarmisleny, mjesta nedaleko Pecs koje je nastanjeno hrvatskim življem. Zaorila se i pjesma jer je Ivo i predsjednik KUD „ Ladislav Matušek „ iz Kukinja.   S Đurom Kadija, jedan od organizatora puta u Baju prostor je posjetio gosp. Atilla Mesterházy predsjednik Socijalističke partije Mađarske inače rođen u Pecs. Gospodin Atilla se zahvalio na ukazanom gostoprimstvu ponuđenim specijalitetima , te istakao zadovoljstvo radnjama koje se odvijaju u jedinicama hrvatske manjinske samouprave   okruga Baranja. Dio razgovora odnosio se i na ulogu lovstva i lovne privrede u Europskoj uniji u čemu velike potencijale ima i Mađarska i Hrvatska. Manifestacija je završila ponoćnim vatrometom koji je nad dunavskim sportskim otokom Petőfi-szigeti trajao oko pola sata.