Ludbreg: 8. Centralno obilježavanje dana sv. Huberta

20 Stu

U Ludbregu je održana ovogodišnja zajednička proslava spomendana sveca zaštitnika lovaca i lovstva, svetog Huberta. Okupljanjem na središnjem trgu lovci iz svih 20 županijskih lovačkih saveza i Lovačkog saveza Grada Zagreba, među kojima su prednjačili predstavnici domaćina, Lovačkog saveza Varaždinske županije, započela je svečanost. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje više od 1200 okupljenih lovkinja i lovaca, koje je postalo zaštitni znak ovog okupljanja, a zatim formiranje procesije koja je uz pucnjeve kuburaša krenula prema svetištu Predragocjene Krvi Kristove na otvorenom. Uz barjake lovačkih saveza županija (barjak LS OBŽ nosio je Ivica Marković iz LD „Lisica“ Gorjani) i lovačkih društava u procesiji su se našle i konjske zaprege s mnogobrojnim uglednicima iz crkvenog i društvenog života. Prije početka svete mise predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza zapalio je svijeću za sve preminule lovce ali i za sve žive kao zalog i traženje blagoslova svetog Huberta.  Koncelebrirano Euharistijsko slavlje na kojem je naglasak stavljen na služenje i rad za dobrobit prirode i samog društva, predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski kojem je po završnom blagoslovu, uz zahvalu, predsjednik Dečak darovao knjigu Lovstvo. Povorka je nakon svete mise krenula put sportske dvorane u kojoj je upriličen ručak za sve sudionike.

Manifestaciji je prisustvovalo 30-ak lovaca iz Osječko-baranjske županije koji su u Ludbreg došli organizirano autobusom.