Srijeda, 23 Studeni 2016 19:56

Osijek: 60 godina LD „Mursa“ Osijek

 Na dan sv. Katarine , 25. studenog, zaštitnice đaka, studenata i djevojaka,     u Osijeku,  u prostoru Lovačkog doma LD „Mursa „ po imenu Pustara Veli Cimer na Brijestu,  prigradskom naselju grada Osijeka, održana je vrijedna obljetnica, 60 godina postojanja i djelovanja Lovačkog društva „ Mursa“   Po prijemu gostiju u Lovačkom domu na Cimeru  program je  započeo otvorenjem streljane na  pokretnu  siluetu  mete vepra.    Sadržaji su nastavljaju kraćim  prigodnim referatom o  radu i djelovanju  Društva u proteklih šest desetljeća kojeg je podnio  mr. ing. aedif. Domin Stanušić, predsjednik Društva. Zlatko Stolnik, predsjednik Saveza uručio je poklon slavljeniku , sliku jelena,  te  dodijelio prigodna lovačka odlikovanja krovne organizacije Hrvatskog lovačkog saveza.  Prisutnima su se prigodnim riječima obratili dr. Željko Kraljičak, zamjenik župana OBŽ i Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo  Grada Osijeka.  Na svečanoj sjednici dodijeljene su i plakete za nesebično zalaganje na planu razvoja društva,  uzgoju i zaštiti divljači, njegovanju lovačke etike, međuljudskih odnosa i tradicionalnih vrijednosti. Slavlje je  nastavljeno prigodnim lovačkim druženjem.

 

Utorak, 22 Studeni 2016 08:05

70 godina LD „Šljuka“ Valpovo

Lovci Lovačkog društva "Šljuka“  Valpovo obilježili su jučer, na dan sv. Katarine,  70. obljetnicu osnivanja i aktivnog rada. Svečanost je započela prijemom gostiju u prostorijama Gradskog poglavarstva grada Valpova gdje je i održana svečana sjednica pod predsjedanjem Dražena Birovljevića, predsjednika Društva.  Predsjednik je naglasio je da su lovačke aktivnosti na ovim prostorima bile prisutne znatno prije nego je formirano društvo,  kao što je to bilo osnivanje lovišta „Zvjerinjak“ 1789, za što je zaslužan barun Josip Ignac Prandau. Organiziranjem lovaca 1946. godine  počinje nova, uspješna šljukina povijest.

Po prezentaciji LGO i LTO u zajedničkom lovištu po imenu „Valpovo“ koju je pripremio Stjepan Plantak , provoditelj LGO , čestitke slavljeniku uputili su  Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog saveza OBŽ , Tihomir Florijančić u ime Poljoprivrednog fakulteta Osijek,  Vlado Benko  u ime prisutnih lovačkih društava,  gradonačelnik Leon Žulj u ime Grada Valpova i  Željko Kraljičak zamjenik župana u ime  OBŽ.  

U sklopu proslave  zaslužnim lovcima,  dugogodišnjim članovima, bivšim članovima, susjednim lovačkim društvima te ostalim zaslužnim zajednicama i sponzorima podijeljena su  priznanja i zahvalnice slavljenika . Najistaknutijim „šljukinim“  lovcima dodijeljena su lovačka odlikovanja HLS-a.

Po obavljenom zajedničkom fotografiranju druženje je nastavljeno u „Valpovačkim dvorima“ gdje je sve prisutne do kasno u noć zabavljao glazbeni sastav „Traženi“.

 

Subota, 19 Studeni 2016 08:27

Podravska Moslavina : 80 godina LU Šljuka

U Podravskoj Moslavini održana je vrijedna obljetnica, 80 godina postojanja i djelovanja Lovačke udruge „Šljuka“ iz P. Moslavine.  Po prijemu gostiju u centru mjesta,  održana je  svečana sjednica na početku koje je Ivica Vrkić, predsjednik Društva uputio dobrodošlicu okupljenima.  Julius Šverer, tajnik Udruge  pročitao referat o povijesnom razvoju lovstva u Moslavini, te radu i aktivnosti društva od 1936. godine kada je isto osnovano, pa sve do današnjih dana. Sve nazočne pozdravio je i Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza koji je tom prilikom podijelio odlikovanja HLS osmorici članova. Dečak je najavio veliku pravnu bitku vezano uz nalet vozila na divljač gdje lovci uvijek snose odgovornost, kao i na prijedlog Zakona o nabavci i registraciji oružja građana s konačnim prijedlogom Zakona. Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog saveza OBŽ uručio je domaćinima prigodnu lovačku sliku. Po dodjeli  14 zahvalnica i 9 priznanja svečanost je nastavljena u župnoj crkvi BDM u kojoj je misno slavlje uz zvukove rogista i crkvenog pjevačkog zbora misu služio Vladimir Škrinjarić, župnik, uz pomoć Dragoslava Kozića, svećenika iz Bučja nedaleko Pleternice. Po završetku sv. Mise obavljeno je zajedničko fotografiranje, nakon čega je druženje nastavljeno u Općinskoj Sali gdje je bila postavljena izložba starih fotografija iz rada Društva, kao i stečene trofeje krupne divljači. 

 

Zaštitnika lova i lovaca sv. Huberta tradicionalno su obilježila i lovačka društva koja djeluju u sastavu OMVK-Pecs ( Županija Baranya, Mađarska) ovoga puta u poznatom mađarskom turističkom  mjestu Hárkány, gradu u južnoj Mađarskoj, poznatom po termalnom kupalištu i okolici bogatoj vinogorjem.

Obilježavanje je započelo dočekom gostiju ispred crkve Srca Isusova koje je u ime OMVK primio Kadia György , predsjednik LD Pécsudvard  i jedan od osnivača Lovačko- kulturno- gastronomskog društva baranjskih Hrvata u Mađarskoj.  Program je nastavljen misnim slavljem kojeg je predvodio  Ronta László, župnik  uz pomoć dekana Ferenc Szilada. Ispred oltara dominirala su dva jelenska rogovlja  između kojih je bila slika posvećena sv Hubertu. Za vrijeme sv. Mise skladbe posvećene sv. Hubertu izvodili su  rogisti Baranya Vadászkürt Együttes . Zanimljivo je da je u do sada održanih 11 obilježavanja sv Huberta svetoj Misi uvijek bio nazočan Ronta László , inače i sam lovac. Svećenik Ronta   je upravo zbog nesebičnog rada na polju  rada u vjerskom životu baranjskih Hrvata u Mađarskoj prošle godine i primio odličje Hrvatske samouprave  županije Baranya. Svećenik Ronta ima hrvatsko porijeklo, rođen je  u selu Križevci ( danas  Drávakeresztúr ), u katoličkoj obitelji na krajnjem jugu Mađarske ( nasuprot Hrvatskog mjesta Sopje )  Po završetku sv. Mise povorka lovaca s upaljenim bakljama uputila se u prostorije Samouprave gdje je  sve prisutne pozdravio dr.  József Bodnár , predsjednik  Baranya megyei Területi Szervezete. Bodnar je istakao da je ovo već 11. zaredom održavanje sv. Huberta za Županiju Baranya za što zahvaljuje potpisanoj suradnji s Lovačkim savezom OBŽ iz 2002. godine.  Župna crkva u Hárkány je po drugi put domaćin obilježavanja sv Huberta. Prvi put bilo je  to 2008 godine kada  se misnom slavlju odazvao i Slavko Kovačević, župnik iz Šljivoševaca, inače i sam aktivan lovac. Po pozdravnim riječima priređena je prigodna zakuska. Obilježavanju proslave sv. Huberta u Mađarskoj bili su nazočni i predstavnici Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije shodno potpisanoj suradnji koja traje  već 14 godina. Izaslanstvo Lovačkog saveza predvodio je Domin Stanušić, član IO LS i voditelj Lovnog ureda Osijek.

 

Shodno donaciji Osječko-baranjske županije , a vezano uz sigurnost lova u zajedničkim lovištima , u četvrtak, desetog studenog u prostorijama Lovačkog doma LU „Jelen“ Našice u Zoljanu, nedaleko Našica upriličeno je  organizirano  uručenje  sigurnosnih lovačkih prsluka za 328 članova koliko ih sudjeluje u gospodarenju  zajedničkim lovištima  putem  13 lovačkih društva na području našičkog kraja. Kao što je poznato  OBŽ donirala je  2446  prsluka  shodno subvencijama za razvoj i unapređenje lovstva na području Županije i provedenog javnog natječaja . Ovom radnjom prepoznat je  rad Lovačkog saveza i svim lovcima koji  su učlanjeni u Lovačka društva koja gospodare  u 85 ustanovljenih zajedničkih lovišta osigurala je bez naknade lovačke prsluke vezano uz sigurnost sudionika u lovu. Ovi prsluci poboljšati će  vidljivost sudionika u lovu

Predsjednicima Lovačkih društava našičkog kraja na sjednici Lovnog ureda  prsluke je uručio  Dragan Zlosa, voditelj Lovnog ureda i tom prilikom  istakao slijedeće „ Želim Vam dobru kob i ugodan boravak u prirodi prilikom svih radnji koje obavljate u lovištima , od aktivnosti vezano uz godišnji plan  lova ili radni vezano uz uzgoj i zaštitu divljači. Ovi prsluci  doprinijeti će vidljivost  u lovu tj. samu sigurnost. Predlažem da lovnici ne započinju lovove do god svi  sudionici  lova ne budu na sebi imali prsluke . Ako ih zaborave ili zagube neka  pripremaju vatru svojim kolegama  lovcima „ . 

Uručenju lovačkih prsluka bili su nazočni predsjednik i tajnik Saveza, kao i predstavnici Lovačkih društava za koje županija nije osigurala prsluke,  a to su oni koji gospodare Državnim lovištima, te oni koji  nemaju lovište.

Četvrtak, 10 Studeni 2016 15:50

Izašao novi broj Glas lova i ribolova

Izašao je  mjesečnik „Glas lova i ribolova“  koji u broj 162. donosi izvješće s održane sjednice Izvršnog odbora Lovačkog saveza OBŽ u mjestu Golinci, nedaleko Donjeg Miholjca.  Na području Lovnog ureda Našice dodijeljena su Uvjerenja o osposobljenosti za obavljanje lovočuvarske službe. Ovaj lijep običaj dodjele diploma i Uvjerenja  ponovno je našao svoje mjesto u radu Lovnog ureda Našice kojeg je osmislio Dragan Zlosa, voditelj.  Započeli su jesenji lovovi na divlje svinje te je time u vezi napravljena i jedna manja reportaža kako je to bilo u LD „Sokol“ Koška  . Lovom je izuzeto 15 grla divljih svinja, te je to bio i jedan od razloga da se događaju posveti Naslovnica iz koje se vidi  kako kolonu lovaca iz lova predvode predsjednik i dopredsjednik  koškanskih lovaca  Fabijan Semialjac i  Milan Knežević. Kao i do sada i ovog puta se  fotou lovom predstavio Mato Cerić, lovac i poznati osječki fotograf. Tu j e i izvješće o 70 godina rada i djelovanja LD „Srnjak“ iz Ribnika.  Georg Grbić izvješćuje o održanom  devetom Kupu po imenu „Bjelica Mece“, te o „Spin kupu“koji je održan na Zmajevačkom dunavcu. Donosimo i priču o lovu štuke varalicom na Spačvi autora Vinka Jovanovca. 

   

Osječki Donji grad u srijedu navečer, na sam dan kalendarskog obilježavanja sveca,  bio je mjesto održavanja pravog malog spektakla koji su priredili članovi Hrvatskog akademskog lovačkog društva “Josip Juraj Strossmayer” u povodu blagdana sv. Huberta, zaštitnika lova i lovaca. Bilo je to središnje obilježavanje, dvadeseto po redu za Osječko-baranjsku županiju.

Po okupljanju sudionika obilježavanja spomendana na Trgu bana Josipa Jelačića, u Donjem gradu, u Osijeku uprizorena je legenda o svetom Hubertu koju je prisutnima objašnjavao osječki glumac Mario Rade. Po uprizorenju, povorka lovaca s upaljenim bakljama uputila se k župnoj crkvi Preslavnog imena Marijina gdje je župnik i dekan Ivan Jurić održao svečano Misno slavlje. Velečasni Jurić u svojoj propovijedi između ostalog podsjetio na zanimljiv podatak da je biskup Strossmayer bio strastveni lovac. Rogovlje u Crkvu unijeli su  članovi LD „Josip Juraj Strossmayer  dr. Ivica Bošković i dr. Siniša Ozimec. 

Po završetku svete Mise vlč. Jurić priredio je manju zakusku a zatim su se svi uputili u restoran Campus gdje je održano prigodno druženje lovaca i njihovih gostiju.

   

Na prigodnoj svečanosti održanoj sinoć u prostorijama Lovačkog doma u  Đurđenovacu upriličena je dodjela Uvjerenja o osposobljenosti  nakon završene škole tj.položenih ispita provjere za  lovočuvara, koje će im biti upisano u radnu knjižicu. Osposobljavanje je proveo Hrvatski lovački savez. Uvjerenja novim lovočuvarima, uz prigodno obraćanje i čestitke, dodijelili su Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog saveza OBŽ , uz pomoć Dragana Zlose, voditelja Lovnog ureda Našice i člana Izvršnog odbora Lovačkog saveza, te Tomislav Mikulić, predsjednik Lovačkog društva „Kuna“ Đurđenovac, domaćin dodijele. Po riječima Zlatka Stolnik koji je govorio o aktualnoj problematici u lovstvu na području OBŽ, prigodnim govorom obratio se i Dragan Zlosa koji je upoznao prisutne o važnosti lovočuvarske službe u lovištu  rekavši između ostalog  „ U obavljanju lovočuvarske službe imati će te značajna ovlaštenja  kao što je npr. utvrđivanje identiteta osoba koje love, kreću se u lovištima, sprečavati lov koji se obavlja nedopuštenim sredstvima ali i dužnosti da obavještavate nadležna tijela  o pojavama bolesti i uginuća  u lovištu, nezakonitim odstrelu , stradavanju zaštićenih vrsta,opasnostima od elementarnih nepogoda i drugima. Uzgoj i zaštita divljači  nama lovcima mora biti na prvom mjestu, a upravo čuvanje lovišta je i  te kako važna mjera u gospodarenju lovištem. Uvjerenje koje posjedujete za neke od Vas biti će i profesionalan posao jer već desetak godina u susjednoj Mađarskoj lovočuvarska služba se obavlja profesionalno, što znači da su lovci u radnom odnosu.“ . 

   

Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2016 19:35

Novi broj Glasa lova i ribolova

Izašao je novi  broj  časopisa „Glas lova i ribolova" za mjesec kolovoz koji donosi vijesti vezane uz lovstvo, ribarstvo i zaštitu prirode. Časopis možete kupiti na kioscima tiska po cijeni od 8 kn. 

   

Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 17:18

Đakovo: Uručeni Ugovori o produljenju zakupa

U prostorijama Lovačkog doma LD „Jelen“ Đakovo uručeni su  Ugovori o produljenju zakupa za 43 zajednička lovišta na području Osječko-baranjske županije, za razdoblje 01.04.2016. – 31.03. 2026. godine.   Po pozdravnim riječima dobrodošlice od strane Miroslava Galić, domaćina skupa i voditelja Lovnog ureda  Đakovo, ugovore je uručio  dr Vladimir Šišljagić  uz pomoć  dr Željka Kraljičak, zamjenika župana, te pročelnice Silve Wendling i stručnog djelatnika Ilije Pranjića iz  Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ. Župan je istakao zadovoljstvo da su ugovori potpisani pod istim uvjetima kao i za prethodno razdoblje, a i cijena lovozakupnine ostala je ista.   Prisutnim se obratio i   dr Željko Kraljičak, najavivši kupnju 3000 lovačkih  prsluka za učlanjene lovce u Lovačkom savezu Osječko-baranjske županije čime bi se još više doprinijelo sigurnosti sudionika u lovu.

Početak
«
1
Stranica 1 od 24