Greška
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 85
Utorak, 02 Siječanj 2018 08:33

Sokolarski lov u Laslovu

U organizaciji LS OBŽ i LD „Fazan“ Laslovo po prvi puta na području istočne Hrvatske održan je lov sokolarenjem. U lovu je sudjelovalo 18 sokolara iz četiri zemlje: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije tako da možemo reći kako je ovo bila manifestacija međunarodnog karaktera.

 Želja nam je bila pokazati da postoje i drugi načini lova od uobičajenih, a koje su sukladne svim normama bioetike, dobrobiti životinja, lovačke kulture i etike, a koja je na ovim prostorima bila izuzetno razvijena u vrijeme vlastele i aristokracije. Napominjem da je sokolarstvo u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a kao trajno zaštićena nematerijalna kulturna baština i da pokušavamo sokolarstvo Hrvatske vratiti u sokolarstvo srednje Europe gdje je bilo uvijek kroz povijest - istaknuo je doc. dr. sc. Ivica Bošković iz Zavoda za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te član LD „Fazan“ Laslovo.

Nakon lovačkog doručka u lov su krenuli sokolovi i jastrebovi čiji su plijen bili fazani i zečevi te nekoliko surih orlova koji su lovili lisice i čagljeve. Iako su rezultati lova bili u drugom planu, valja napomenuti da su sokoli ulovili tri fazana, dok su orlovi i jastrebovi ovaj put ostali bez plijena. Po povratku u Lovački dom sve sudionike dočekala je bogata trpeza koji su pripremili laslovački lovci uz pomoć dopredsjednika LS OBŽ, gosp. Antuna Maka.

 

FOTO: Gojko Mitić

Petak, 29 Prosinac 2017 09:51

Zajednički lov Bizovca i Zelčina

Već tradicionalno, lovačka društva „Jelen“ iz Zelčina i „Fazan iz Bizovca u zimsko doba organiziraju zajednički lov. Tako je bilo i u nedjelju, 17. prosinca, a planiran je zajednički lov na divlje svinje. Zborno mjesto za brojne lovce iz ova dva prijateljska društva, ali i njihove goste iz susjednih lovačkih društava bila je Lovačka kuća Mazgala, nedaleko Harkanovaca. Već u rano jutro počeli su pristizati lovci iz svih smjerova, a domaćini, predsjednici društava Vlado Benko i Danijel Drlje sa suradnicima pozdravljali su goste i dakako – ponudili doručak, jer predstoji višesatni lov u ravničarskim, šumskim predjelima.

Pripravnici, kako i dolikuje,  već su pripremili meso i kobasice, zagrijali roštilj, a glavni je pečenjar Hrvoje Matijanić, za roštiljem spretan i vješt kao i u automobilskom servisu.

Prijateljsko ćaskanje potrajalo bi do unedogled da nije zakazan zbor i postrojavanje prije polaska. Sudionike lova pozdravili su najprije predsjednici, a potom i lovnici, Mario Korošić i Antun Kalkan, koji su pomno isplanirali rutu, pojasnili smjerove kretanja i razdvojili lovce u dvije grupe. Jedni će pogoniti divljač, a druga grupa – loviti.

Vrijeme hladno, led zarobio pliće lokvice, a na travi debeo sloj mraza. Nitko od lovaca nije razočaran. Glavni cilj lova je ipak postignut, prošlo se kroz lovište, prošetalo, podružilo, a i odstreljena je jedna lisica.

nakon odavanja počasti divljači uslijedio je ručak. Majstor gulaša od divljači je Mladen Dorić, a ne nedostaje mu dobrog materijala. Nisu svi lovovi tako skromni poput današnjeg pa je u društvenim pričuvama bilo dovoljno mesa jelena i divlje svinje za obilan ručak kao podlogu za druženje i lovačke priče. 

Foto: Vladimir Vazdar

Nakon Đakova, Našica, Osijeka i Baranje, dodijeljena su odlikovanja HLS-a za lovce s područja Lovnih ureda Valpovo i Donji Miholjac. Podjela odlikovanja za Lovni ured Donji Miholjac bila je u mjesnom domu Malinovac, a domaćin je bilo LD “Sokol” Magadenovac. Odlikovanja za 12 lovaca uručili su Zlatko Stolnik i Anica Slačanac, voditeljica LU Donji Miholjac. Posljendja dodjela odlikovanja održana je u LU Valpovo u lovačkom domu LD “Šljuka” Valpovo gdje su desetorici lovaca odličja dodjelili Dragan Zlosa, dopredsjednik LS OBŽ i Dražen Birovljević,voditelj LU Valpovo.

U Ludbregu je održana ovogodišnja zajednička proslava spomendana sveca zaštitnika lovaca i lovstva, svetog Huberta. Okupljanjem na središnjem trgu lovci iz svih 20 županijskih lovačkih saveza i Lovačkog saveza Grada Zagreba, među kojima su prednjačili predstavnici domaćina, Lovačkog saveza Varaždinske županije, započela je svečanost. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje više od 1200 okupljenih lovkinja i lovaca, koje je postalo zaštitni znak ovog okupljanja, a zatim formiranje procesije koja je uz pucnjeve kuburaša krenula prema svetištu Predragocjene Krvi Kristove na otvorenom. Uz barjake lovačkih saveza županija (barjak LS OBŽ nosio je Ivica Marković iz LD „Lisica“ Gorjani) i lovačkih društava u procesiji su se našle i konjske zaprege s mnogobrojnim uglednicima iz crkvenog i društvenog života. Prije početka svete mise predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza zapalio je svijeću za sve preminule lovce ali i za sve žive kao zalog i traženje blagoslova svetog Huberta.  Koncelebrirano Euharistijsko slavlje na kojem je naglasak stavljen na služenje i rad za dobrobit prirode i samog društva, predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski kojem je po završnom blagoslovu, uz zahvalu, predsjednik Dečak darovao knjigu Lovstvo. Povorka je nakon svete mise krenula put sportske dvorane u kojoj je upriličen ručak za sve sudionike.

 

Manifestaciji je prisustvovalo 30-ak lovaca iz Osječko-baranjske županije koji su u Ludbreg došli organizirano autobusom.

Petak, 17 Studeni 2017 12:53

Dodjela odlikovanja

U Lovačkom domu LD "Srnjak" Bilje održana je dodjela lovačkih odlikovanja za lovce s Lovnog ureda Baranja. Odlikovanja je primilo 29 lovaca,a uručili su ih Zlatko Stolnik, predsjednik i Ante Milardović, dopredsjednik Lovačkog saveza OBŽ.
Posebna priznanja uručena su lovcima veteranima koji imaju više od 50 godina lovačkog staža.

Utorak, 14 Studeni 2017 15:10

Punitovci: Proslava dana sv. Huberta

Po 21. put uprizorena je legenda o sv. Hubertu na području Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije. Ovaj put manifestacija se održala na području Đakovštine, a domaćin je bilo LD „Lisica“ Punitovci.

Manifestacija je započela prijemom gostiju    u zgradi općine Punitovci, nakon čega su se u koloni uputili prema župnom uredu koji je bio mjesto uprizorenja.

Kroz špalir lovaca s upaljenim bakljama stigao je sveti Hubert na bijelom konju. Nakon uprizorenja legende i hubertovom suočenju s jelenom skrivenim u grmlju, svi gosti  krenuli su u crkvu sv. Ladislava kako bi prisustvovali prigodnoj Božjoj službi koju je vodio velečasni Đurica Pardon u prigodnom lovačkom ambijentu.

Po završetku svete Mise  u prostorijama  svečane sale u naselju Josipovac Punitovački, okupljene lovce i goste  pozdravili su  Josip Konjušak, predsjednik Društva, Jasna Matković, načelnica Općine Punitovci te Zlatko Stolnik, predsjednik  LS OBŽ koji je pred početak svečane večere, uz pomoć dopredsjednika saveza Antuna Maka i Dragana Zlose dodijelio odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza punitovačkim lovcima budući da ove godine obilježavaju veliki jubilej, sedamdeset godina društva.

FOTO: Mato Cerić

U Državnoj ergeli Đakovo 28.listopada 2017. godine u prostoru zatvorene jahaonice održava se jedinstven glazbeno-scenski spektakl Konjička lovačka svečanost Sv.Hubert“.

Ergela Đakovo i “Lipicanska barokna raskoš” pripremili su izuzetno atraktivan i raskošan program za posjetitelje. Zakoračite zajedno s nama u 19. stoljeće i uživajte u priči o lovačkoj svečanosti kakve su se u davna vremena održavale u hrvatskim dvorcima. 

Vodimo Vas na uzbudljivo putovanje kroz priču o ljubavi prema prirodi i brizi za očuvanje divljači, priču o poštovanju prema lovini i strogom protokolu. Kroz ovu svečanu predstavu oživjeti će prošlost i sjaj dvoraca, dvorskih ponosnih paradnih lipicanskih konja kakvima se dičilo visoko plemstvo, prikazujući ih upravo u lovu. 

Scene povratka iz lova, lovci odjeveni u svečane odore u pratnji lovačkih pasa, lovci sa sokolima i sjajne kočije dvoprega i četveroprega sa dvorskom svitom samo su dio jedne prekrasne priče.
Posebna atrakcija biti će zasigurno nastup lovaca rogista, kao i nastup dame, dresurne jahačice u jahaćim damskim lovačkim haljinama, u povijesnim damskim sedlima na razigranim lipicancima. Sve u vrtlogu glazbe posvećene lovu.

Vjerujemo da će ova svečana manifestacija poput Božićnog bala lipicanaca predstaviti gledateljima lovstvo na jedan drugačiji način , kako bi postali pravi ljubitelji lovačkih svečanosti u stilu Svetog Huberta!


REZERVACIJE: 031 / 822- 535, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

ULAZNICA ZA PREDSTAVU UKLJUČUJE I SVEČANU LOVAČKU VEČERU UZ RAZGLED DRŽAVNE ERGELE ĐAKOVO / cijena 150,00 kn

Srijeda, 18 Listopad 2017 12:54

Lovni Ured Đakovo i dodjela odlikovanja

9. listopada 2017. godine , u lovačkom domu LD "Jelen" Đakovo održana je sjednica Lovnog ureda Đakovo. Glavna tema sjednice bile su štete od divljači na vozilima budući da se većina lovačkih društava bori s ovim problemom zbog kojeg im prijeti blokada i naposljetku gašenje društva. Predstavnici društava složili su se da je ovakva situacija neizdrživa te da je potrebno donijeti novi Zakon o lovstvu kojim bi se konačno riješilo pitanje šteta na način kako je to u ostalim zemljama europske unije.

Osim o štetama, bilo je riječi i o manifestaciji „ Konjička lovačka svečanost Sv. Hubert„ koja će se održati na đakovačkoj ergeli, 28. 10. 2017. 

Nakon sjednice Lovnog ureda održana je dodjela lovačkih odlikovanja HLS-a zaslužnim lovcima s područja Lovnog ureda Đakovo.
Predsjednik LS OBŽ, Zlatko Stolnik i Voditelj lovnog ureda Đakovo, Miroslav Galić, dodijelili su šest odličja prvog reda, osam drugog reda i dvadeset odličja trećeg reda.
Posebna priznanja dodijeljena su osmorici lovaca s više od 50 godina lovačkih staža.

Četvrtak, 12 Listopad 2017 13:35

Podgarić: Lovnokinološka natjecanja HLS-a

U organizaciji HLS-a , u Podgariću, proteklog vikenda održane su dvije lovnokinološke manifestacije.

U radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru, u ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije za koji su nastupili Juricu Vukušića s posavskim goničem „Musa“ i Tonći Vukušić s posavskim goničem imena „Aron“. Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije pobjedu je osvojio s 384 boda.

Lovački savez Osječko-baranjske županije za koji su nastupili Gabrijel Adžić s alpskim brak jazavčarem „Alf“ i Josip Nemet s posavskim goničem „Medo od Zloće“ osvojio je drugo mjesto s 347 bodova.

Treće mjesto s 342 boda osvojio je Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije za koji su nastupili Igor Lacina s posavskim goničem „Amor“ i  Josip Tomić s alpskim brak jazavčarem „Amor“.

U Lovnokinološkom kupu sv.Hubert u ekipnoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je ekipa Lovačkog saveza Zagrebačke županije s 171 bodova za koju su nastupili Darko Škrobot s njemačkim oštrodlakim ptičarom „Elan“, Zoran Postić s njemačkim oštrodlakim ptičarom „Aris“ i Vladimir Mirenić također s njemačkim oštrodlakim ptičarom „Raffo od Postića“.  Druga je ekipa Lovačkog saveza Zadarske županije s 166 bodova, a treće mjesto u ekipnoj konkurenciji osvojili su lovni kinolozi Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije s osvojena 154 boda.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Nikolina Koščević iz Lovačkog saveza Zagrebačke županije, a drugo Ana Šimonji iz Lovačkog saveza Osječko – baranjske županije.

 

Foto: Ivica Stanko

Četvrtak, 28 Rujan 2017 21:50

Našice: Dani slavonske šume

Kao i prijašnjih , tako su se i ove godine  Lovačka društva s područja Lovnog ureda Našice uključila u ovu manifestaciju kuhanjem čobanaca.  Ukupno je natjecanju pristupilo  40-ak ekipa iz brojnih udruga. Po mišljenju Komisije, kojom su predsjedali Stanko Vinković i Branka Zlosa, najbolji čobanac skuhali su Robert Abičić i Zvonko Zelnik iz LD „Jazavac“ Šaptinovci.

Dok su se čobanci lagano krčkali u kotlićima održana je dodjela lovačkih odlikovanja lovcima s područja Lovnog ureda Našice. Predsjednik Saveza Zlatko Stolnik i voditelj Lovnog ureda Našice Dragan Zlosa dodijelili su odlikovanja lovcima koji su na različite načine svojim radom doprinijeli unapređivanju lovstva u svojim matičnim društvima.

Početak
«
1
Stranica 1 od 2