Srijeda, 29 Svibanj 2019 20:51

Dani lova Županije Baranya

U mađarskom mjestu Szent Lőrinc ( Županija Baranya), u subotu, 25. svibnja,  održana je manifestacija “ Dani lova Županije Baranya” na kojoj tradicionalno sudjeluje i izaslanstvo Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije. 

Manifestacija je započela sv. misom na otvorenom koju je predvodio svećenik Ronta László, a  nastavljana je brojnim sadržajima : dodjelom lovačkih odlikovanja, izložbom najjačih trofeja divljači u županiji Baranya, smotrom lovačkih pasa,  natjecanjem u kuhanju jela od divljači, prezentacijom sokolarenja, oponašanju rike jelena i dr.

Franjo Barics, Predsjednik Lovačke gastronomske i kulturne udruge Pečuško – baranjskih Hrvata dodijelio je Povelje zaslužnim članovima.

FOTO: Tihomir Stražanac

 

 

 

Utorak, 21 Svibanj 2019 18:06

Osijek: Suradnja znanosti i struke

Pedesetak studenata treće godine Fakulteta agrobiotehničkih znanosti,  koji u sklopu svojih preddiplomskih studija imaju modul „Lovstvo i kinologija“ danas je obučeno pravilnom rukovanju lovačkim oružjem i streljivom.

Nastavak je to suradnje Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti shodno potpisanom sporazumu o međusobnoj suradnji.

Domaćin ove praktične nastave bilo je LD „Mursa“ Osijek, čiji su članovi uz pomoć kolega iz Lovnog ureda Đakovo studente obučavali u gađanju iz pištolja, zračne puške  i puške malog kalibra na stajaće mete te pucanju  iz puške glatkih cijevi na leteće mete u disciplini trap.

Važnost da se naučite pravilno rukovati oružjem leži u činjenici da polaganjem ispita „Lovstvo i kinologija“ automatski stječete pravo na  izdavanje lovačke diplome, odnosno lovačke iskaznice pojasnio je studentima Zlatko Stolnik, predsjednik LS OBŽ.


Studenti su ugodan boravak u prirodi zaključili uživanjem u lovačkim specijalitetima, a domaćinima su se u njihovo ime zahvalili dr.sc. Ivica Bošković te prof. dr. sc. Tihomir Florijančić.

 

Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 12:30

Osijek: Gađanje na metu vepra

LD „Mursa“ Osijek, u nedjelju 26.05.2019. organiziralo je turnir u gađanju na pokretnu metu vepra.

Gađalo se lovačkim karabinima, sa čeke iz stojećeg položaja. 

Pehare pobjednicicima dodjelio je Domin Stanušić, predsjednik LD "Mursa" Osijek.

Prvo mjesto osvojio je Saša Brezovec iz LD "Vepar" Belišće , drugi je bio Nebojša Marinović iz LD "Prepelica" Šag-Nard, a treće mjesto pripalo je Marinku Martinoviću iz LD "Kuna" Paka iz Požeško-slavonske županije.

Ponedjeljak, 06 Svibanj 2019 07:15

Osijek: Memorijal Marijan Jukić

Lovačko društvo „Mursa“ Osijek organiziralo je u nedjelju 12. svibnja natjecanje u gađanju na metu srnjaka, turnir koji se održava u spomen na tragično preminulog članu društva Marijana Jukića.

Gađalo se s udaljenosti od 100 metara, u sjedećem položaju  s visoke čeke, puškama risanicama sa streljivom kalibra prema slobodnom izboru. Prijavilo se 17 ekipa sa po tri strijelca, a sudac natjecanja bio je Josip Kusec.

Prvo mjesto osvojilo je Lovačko društvo „Vepar“ Belišće ekipno s 92 boda.

Drugo mjesto pripalo je višestrukim osvajačima ovog turnira, ekipi LD „Jarebica“ Čeminac koji su u raspucavanju bili bolji od domaćina, LD „Mursa“ Osijek.

Najbolji pojedinac natjecanja bio je Danijel Novački iz LD „Jelen“ Kopačevo. Drugo mjesto zauzeo je Krunoslav Zlomislić iz LD „Vepar“ Aljmaš, a treće S. Barišić iz LD „Vepar“ Belišće.

Najboljim ekipama i pojedincima prigodne nagrade i pehare podijelio je Domin Stanušić, predsjednik LD „Mursa“ Osijek.


Utorak, 09 Travanj 2019 07:02

SALORI - Sajam lova i ribolova

12.04.2019. / petak /

 11,00 sati      OTVORENJE SAJMA

 14,00 sati      SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA HLS-a

 15,00 sati        SALORI KUP U OLIMPIJSKOM TRAPU - TRENING

17,00 sati        ZAVRŠNA OCJENA TROFEJA DIVLJAČI U LOVNOJ 2018/19. GODINI
                        ZA ZAJEDNIČKA LOVIŠTA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

       

13.04.2019. /subota/

 09,00 sati        REVIJALNO KUHANJE ČOBANCA

10,00 sati        SALORI KUP U OLIMPIJSKOM TRAPU - TRENING

                                              

14.04.2019. / nedjelja /

10,00 sati        NATJECANJE U OLIMPIJSKOM TRAPU - SALORI KUP 2019

10,00 sati        DODJELA LITERATURE I PROMIDŽBENIH LETAKA LOVNIM PRIPRAVNICIMA

                        PREDAVANJE ZA MLADE LOVCE - PRIPRAVNIKE

Četvrtak, 21 Ožujak 2019 10:07

OBŽ: Potpore za unapređenje lovstva

Osječko-baranjska županija objavila je Javni poziv za Potpore za unapređenje lovstva.

Mjere na koje se lovačka društva mogu javiti su slijedeće:

Pokriće troškova isplate šteta od divljači na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini

Unos divljači u zajednička lovišta na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini

Sudjelovanje na manifestacijama na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini

Ozakonjenje lovačkih kuća na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini

Unaprjeđenje lovne infrastrukture i nabavu opreme za sprječavanje šteta od divljači na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini

Razvoj i unaprjeđenje lovnog turizma na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini

Kupovina zemljišta za osnivanje remiza za divljač na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini

Opremanje hladnjača za prihvat mesa divljači na području Osječko-baranjske županije u 2019. godini


Sve javne pozive kao i pripadajuću dokumentaciju možete vidjeti na Web stranicama OBŽ:  OBŽ- natječaji i javni pozivi u tijeku

 

Javni pozivi otvoreni do utroška sredstava planiranih u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu, a najkasnije do 31. listopada 2019. godine.

 

U Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić u Gorjanima, 08. veljače, održana je Izborna skupština Lovačkog saveza OBŽ.  Usvajanjem dnevnog reda i izborom radnog predsjedništva kojim je predsjedao Dragan Zlosa te Ante Milardović i Antun Mak kao članovi započela je Skupština na kojoj je Zlatko Stolnik podnio izvješće o radu Izvršnog odbora. Izvješće Nadzornog odbora pročitao je Vlado Benko, predsjednik Nadzornog odbora.

Nakon razrješenja dosadašnjih tijela, potvrđen je novi Izvršni odbor od 13 članova na čelu kojega će u idućem četverogodišnjem razdoblju biti dosadašnji predsjednik Saveza Zlatko Stolnik, koji će tu funkciju obavljati u šestom mandatu zaredom. Izabran je i sastav Nadzornog odbora te Stegovnog i Arbitražnog suda.

 

Četvrtak, 17 Siječanj 2019 14:28

Budimpešta: FEHOVA Sajam lova i ribolova

OS LINE Osijek, Obrt za prijevoz i usluge u turizmu, organizira putovanje autobusom na Sajam lova i ribolova "Fehova" u Budimpešti.


Prijave i rezervacije:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  ,  Tel. +385 (0)98-910-6864,  Vodič: 091-137-5827 ( Dušan Dušanić )

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je  Naredbu mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske te Naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači. Obje Naredbe stupile su na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama, a možete ih pogledati na slijedećim poveznicama:

Naredba o smanjenju brojnog stanja
Naredba o mjerama za sprječavanje i ranog otkrivanja afričke kuge


UPUTE I DODATNA POJAŠNJENJA:
Upute i dodatna pojašnjenja


 U PRILOGU JE PLAN BIOSIGURNOSNIH MJERA.

Srijeda, 12 Prosinac 2018 14:36

Laslovo: Sokolarski susreti

Proteklog vikenda, 8. i 9. prosinca,  u Laslovu su održani međunarodni sokolarski susreti, dosada najveća manifestacija takve vrste u Hrvatskoj.  Organizator susreta bilo je lovačko društvo „Fazan“ Laslovo, a suorganizatori  Lovački savez OBŽ, Hrvatski lovački savez i Općina Ernestinovo. U lovu je sudjelovalo 56  lovaca s pticama (sokolima, jastrebovima i orlovima) iz 12 različitih europskih zemalja.

Prije lova, ispred lovačkog doma u Laslovu, okupljenima se obratio idejni začetnik skupa, dr.sc. Ivica Bošković, a riječ nakon njega su uzeli predsjednik LD "Fazan" Laslovo, gosp. Ladislav Kočiš, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić te Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog Saveza osječko-baranjske županije i dopredsjednik HLS-a.

Pticama se lovila srna obična, fazan i zec. Kako su nam kazali, sokolari su bili više no zadovoljni lovom, brojem viđene divljači i gostoprimstvom kojim su dočekani u Laslovu. 
Lov sokolarenjem pod zaštitom je UNESCO-a tako da je ovo bila jedna vrlo pozitivna promidžba održivog lovstva, lovnog i ruralnog turizma naše županije i Republike Hrvatske te zaštite prirode.Početak
«
1
Stranica 1 od 3