U Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić u Gorjanima, 08. veljače, održana je Izborna skupština Lovačkog saveza OBŽ.  Usvajanjem dnevnog reda i izborom radnog predsjedništva kojim je predsjedao Dragan Zlosa te Ante Milardović i Antun Mak kao članovi započela je Skupština na kojoj je Zlatko Stolnik podnio izvješće o radu Izvršnog odbora. Izvješće Nadzornog odbora pročitao je Vlado Benko, predsjednik Nadzornog odbora.

Nakon razrješenja dosadašnjih tijela, potvrđen je novi Izvršni odbor od 13 članova na čelu kojega će u idućem četverogodišnjem razdoblju biti dosadašnji predsjednik Saveza Zlatko Stolnik, koji će tu funkciju obavljati u šestom mandatu zaredom. Izabran je i sastav Nadzornog odbora te Stegovnog i Arbitražnog suda.

 

Četvrtak, 17 Siječanj 2019 14:28

Budimpešta: FEHOVA Sajam lova i ribolova

OS LINE Osijek, Obrt za prijevoz i usluge u turizmu, organizira putovanje autobusom na Sajam lova i ribolova "Fehova" u Budimpešti.


Prijave i rezervacije:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  ,  Tel. +385 (0)98-910-6864,  Vodič: 091-137-5827 ( Dušan Dušanić )

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je  Naredbu mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske te Naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači. Obje Naredbe stupile su na snagu prvog dana od objave u Narodnim novinama, a možete ih pogledati na slijedećim poveznicama:

Naredba o smanjenju brojnog stanja
Naredba o mjerama za sprječavanje i ranog otkrivanja afričke kuge


UPUTE I DODATNA POJAŠNJENJA:
Upute i dodatna pojašnjenja


 U PRILOGU JE PLAN BIOSIGURNOSNIH MJERA.

Srijeda, 12 Prosinac 2018 14:36

Laslovo: Sokolarski susreti

Proteklog vikenda, 8. i 9. prosinca,  u Laslovu su održani međunarodni sokolarski susreti, dosada najveća manifestacija takve vrste u Hrvatskoj.  Organizator susreta bilo je lovačko društvo „Fazan“ Laslovo, a suorganizatori  Lovački savez OBŽ, Hrvatski lovački savez i Općina Ernestinovo. U lovu je sudjelovalo 56  lovaca s pticama (sokolima, jastrebovima i orlovima) iz 12 različitih europskih zemalja.

Prije lova, ispred lovačkog doma u Laslovu, okupljenima se obratio idejni začetnik skupa, dr.sc. Ivica Bošković, a riječ nakon njega su uzeli predsjednik LD "Fazan" Laslovo, gosp. Ladislav Kočiš, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić te Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog Saveza osječko-baranjske županije i dopredsjednik HLS-a.

Pticama se lovila srna obična, fazan i zec. Kako su nam kazali, sokolari su bili više no zadovoljni lovom, brojem viđene divljači i gostoprimstvom kojim su dočekani u Laslovu. 
Lov sokolarenjem pod zaštitom je UNESCO-a tako da je ovo bila jedna vrlo pozitivna promidžba održivog lovstva, lovnog i ruralnog turizma naše županije i Republike Hrvatske te zaštite prirode.Lovački savez Osječko-baranjske županije i LD „Mursa“ Osijek shodno potpisanom sporazumu o suradnji ugostili su u srijedu 13.11.2018. studente Fakulteta agrobiotehničkih znanosti kako bi ih naučili sigurnosti prilikom korištenja oružja i streljiva.

Budući da polaganjem ispita „Lovstvo“ u sklopu svojih preddiplomskih i diplomskih studija, automatski stječete pravo na priznavanje lovačkog ispita vrlo je važno da se naučite rukovati oružjem ako se odlučite postati lovci poručio je studentima Zlatko Stolnik , predsjednik LS OBŽ, a zatim ih  upoznao s radom Saveza te održao kratko predavanje o zadaćama lovaca vezano uz uzgoj, zaštitu i korištenje divljači nakon čega  je održan praktični dio iz streljaštva. 

Predsjednik LD "Mursa" Osijek upoznao ih je s radom lovačkog društva te karakteristikama lovišta u kojem se nalaze.

Praktični dio vodili su lovci Svemirko Klepić, Romeo Paloš i Josip Kusec. Za početak, studenti su upoznati sa sigurnostima vezanim uz rukovanje oružjem, a zatim su se okušali u gađanju iz pištolja, puške malog kalibra na stajaće mete te pucanjem iz puške glatkih cijevi na leteće mete u disciplini trap.

Na upit tko želi biti prvi dobrovoljac za gađanje javila se Dora Golub iz Petrijevaca, studentica treće godine prediplomskog studija zootehnike. Kazala nam je kako je više no zadovoljna ovom terenskom nastavom te da ju lovstvo jako zanima.  Smatram kako ljudi općenito jako malo znaju o lovstvu te zbog predrasuda imaju krivu sliku o tome čime se lovci bave zaključila je Dora te dodala kako će nakon priznavanja lovačkog ispita sigurno zatražiti i izdavanje lovačke iskaznice a možda postati i prva lovkinja u LD "Jastreb" Petrijevci.

Studenti su ugodan boravak u prirodi zaključili uživanjem u lovačkim specijalitetima, a domaćinima se u nihovo ime zahvalio dr.sc. Ivica Bošković, docent Zavoda za  lovstvo Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.


I ove godine lovci iz Osječko-baranjske županije sudjelovali su na devetoj po redu, centralnoj proslavi sv. Huberta koju organizira Hrvatski lovački savez. Četrdesetak lovaca iz naše županije, predvođene predsjednikom Zlatkom Stolnik, pridružili su se velikoj koloni lovaca na glavnom trgu u Kninu gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95.

U svečanom mimohodu ulicama Knina prošlo je preko 1000 lovkinja i lovaca iz čitave Hrvatske, predvođenih zastavama do Crkve Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Svetu misu predvodio je monsinjor Tomislav Rogić, biskup Šibenski uz mons. Antu Ivasa, biskupa u miru te uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Prije početka Svete mise predsjednik HLS-a Đuro Dečak upalio je svijeću za sve preminule i poginule Hrvatske lovce i branitelje. Nakon svete mise Šime Strikoman načinio je Milenijsku fotografiju, više od 1000 lovaca formiralo je glavu muflona.

Na zajedničkom ručku u sportskoj dvorani Srednje škole Lovre Montija Knin okupljenima su se obratili domaćini i predstavnici izaslanstava. Sve je pozdravio predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, kninski gradonačelnik Marko Jelić i sam član LD „Dinara“, zatim župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak. Sve okupljene pozdravio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak zahvalivši na odazivu. Sve lovkinje i lovce te ručak blagoslovio je monsinjor Tomislav Rogić, biskup šibenski.

Četvrtak, 08 Studeni 2018 12:53

Koška: Uprizorenje legende o sv. Hubertu

Povodom obilježavanja dana sv. Huberta, 3. studenog 2018. godine, Lovački savez Osječko-baranjske županije u suradnji s domaćinom, Lovačkim društvom „Sokol" Koška,  svečano su obilježili dan Sv. Huberta. Uprizorenje legende o sv. Hubertu, zaštitniku lovaca, održano je po 22. put u Osječko-baranjskoj županiji, a ove godine centralna proslava bila je u Koški u sklopu 80. obljetnice Lovačkog društva “Sokol” Koška.Svečanost je počela izložbom lovačkih trofeja stečenim u zajedničkom lovištu XIV/138 „Koška“ i državnom lovištu XIV/21 „Budigošće“ u Domu lovaca i strijelaca u Koški, a zatim povorkom i ukazanjem sv. Huberta u mjesnom parku gdje je kroz špalir lovaca s upaljenim bakljama, uz zvuke lovačkog roga, stigao sveti Hubert na bijelom konju.

Misno slavlje održano je u crkvi sv.Petra i Pavla, koje su predvodili vlč. Stjepan Radić, vlč.Tomislav Korov, vlč. Stipo Marić i vlč. Božo Petrović. Na svečanosti su se brojnim lovcima s područja Osječko-baranjske županije obratili Fabijan Semialjac, predsjednik LD „Sokol“ Koška, Dragan Zlosa , dopredsjednik županijskog lovačkog saveza te Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška. Osmorici članova Lovačkog društva “Sokol” Koška dodijeljena su odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza te priznanja članovima i Udrugama koje su pomogle i doprinijele radu LD “Sokol” Koška.

FOTO: Mato Cerić

Srijeda, 24 Listopad 2018 11:50

Zelčin: otvorenje lovne sezone

Lovci LD Jelen iz Zelčina, u nedjelju, 21.10.2018. otvorili su novu lovnu sezonu skupnih lovova. Po već ustaljenom, provjerenom protokolu, u nedjeljno su se jutro okupili na Mazgali, kod svoje lovačke kuće, te nakon doručka i rasporeda i male svečanosti na kojoj su predstavljeni novi lovočuvari - krenuli u lov.

Četrdesetak lovaca tog društva s nekolicinom gostiju iz susjednih društava podijelili su se u dvije skupine. Jedna se skupina uputila do Vučkovačkog polja, a druga je skupina krenula prema  seoskom groblju, pa kroz polja do šume. Lijep jesenski dan,  prohladan, ali bez padalina, pružio je optimalne uvjete za ugodan boravak u prirodi tako da su svi lovci bili zadovoljni premda ulova nije bilo.

FOTO: Vladimir Vazdar / valpovstina.info

Jedinstveni glazbeno-scenski doživljaj održan je u subotu, 27. listopada 2018., s početkom u 18 sati, u zatvorenoj jahaonici đakovačke ergele. Uživalis u posjetitelji u novoj priči o lovačkoj svečanosti kakve su se u davna vremena održavale u hrvatskim dvorcima. Doživjeli su uzbudljivo putovanje u prošlost, kroz priču o ljubavi prema prirodi i brizi za očuvanje divljači, priču o poštovanju prema lovini i strogom protokolu. 

U igrokazu su sudjelovali članovi lovačkih deruštava s područja LU Đakovo,vodiči konja i lovačkih pasa, sokolari i lovački rogisti.

Foto: Silvija Butković

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora u 2018. godini. 

Na natječaj se mogu javiti pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova – lovoovlaštenici. Sufinancira se izlučenje lisice i čaglja sa po 700 kuna po ocijenjenom trofeju, odnosno 600 kuna po divljači dostavljenoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. 

Ocijenjeni trofeji odnose se na proteklu 2017/18 lovnu godinu, a broj lisica koje su društva dužna predati u ovlaštenu veterinarsku organizaciju te ukoliko žele zatražiti sufinanciranje putem ovog natječaja propisan je Naredbom o provedbi oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske.

Naredba o oralnoj vakcinaciji-POPIS LOVIŠTA

 

Natječaj je otvoren do 16.11. 2018. ili do raspodjele sredstava.

 

 

Početak
«
1
Stranica 1 od 2