Sokolari iz Slovačke u Đakovštini

06 Lis

Osnovna škola iz Josipovca Punitovačkog, mjesta nedaleko Đakova bila je  u prvu subotu mjeseca listopada u općinskom središtu Punitovcima, domaćin svojim kolegama , učenicima iz Osnovne škole Maksimilian Hell iz mjesta Štiavnické Bane, okrug Banska Štiavnica (Slovačka). Ova vijest zauzela je mjesto  na ovoj stranici iz razloga što učenici te škole jedini u svijetu imaju predmet sokolarstvo.  Pred mnoštvom gledatelja, a među njima i lovaca  koje je predvodio Josip Konjušak, predsjednik LD „Lisica“ Punitovci  prikazan je rad s pticama grabljivicama što je za sve prisutne bio zapravo i prvi susret sa sokolarstvom koje kao tradicijska djelatnost uključuje odgoj i treniranje ptica grabljivica.

Mladi sokolari  sv. Bavona koji su inače i članovi Slovačkog sokolarskog saveza koji djeluje pri  Slovačkoj lovačkoj Komori  pod vodstvom Mgr Pavela Michala prezentirali su više od  sat vremena   umjetnost sokolarstva. Ptice su zahvaljujući uzgoju, treningu i rukovanju pokazale izuzetne  vještine leteći iznad gledatelja, obrušavajući se i vraćajući se na ruku sokolara.