Ljeto valpovačko

24 Lip

U Valpovu je u tijeku Manifestacija „ Ljeto Valpovačko“ u kojoj i ove godine sudjeluju lovačka društva s područja Valpovštine i to trima sadržajima: kuhanju lovačkog čobanca, u prikazu odlaska grofa Majlata u lov i izložbom trofeja divljači stečenih u zajedničkim lovištima na području Valpovštine.

Natjecanjem u spravljanju lovačkog čobanca i prikazom odlaska u lov Grofa i njegove pratnje , drugog dana ljeta, započelo je 43. „ Ljeto valpovačko“ u kome su i ove godine četvrti put zaredom uzela učešće u programu 8 lovačkih društva s područja Valpovštine.

Ispred Dvorca Prandau-Norman skupilo se 12 ekipa , osam s područja Valpovštine, te iz Osijeka, Čepina, Đakova i Baranje kako bi pokazali što znaju i umiju vezano uz spravljanje čobanca od divljači.   Najbolje umijeće prema mišljenju žirija u satavu : dr Ivan Canecki, Dragan Zlosa i Antun Mak bio je čobanac LD „ Vepar“ Belišće ( Saša Brezovac i Dragan Crnogaj ), drugi su iz ekipe LD „Fazan“ Baranjsko Petrovo selo ( Mario Šarac i Milan Tomić ) a treća je ekipa LD „Prepelica“ Osijek ( Ivica Brčić i ilija Šišić uz pomaganje Rajka Ralića ) . Vrijedne nagrade : pehare pokrovitelja Grada Valpova i lovačke knjige uručio je Franjo Šovagović uz nazočnost Zlatka Stolnika, predsjednika Lovačkog saveza OBŽ i Stanislava Čamagajevac, člana Odbora „ Ljeta Valpovačkog“.

Drugi sadržaj započeo je istog dana oko 21,00 sat u kojemu su učestvovali lovci Lovačkog društva „ Šljuka“ Valpovo kao voditelji lova i pogoniči, te vodiči pasa iz Koške, odnosno Lacića. Mnoštvo gledatelja uživali su u zvucima rogista Osječko-baranjske županije tijekom odvijanja kostiminiranog prikaza grofovskog lova, kao i u borbi Garde za lijepu Ružicu iz Orahovice Grada.

Izložbu lovačkih trofeja ,slike iz lovova, , kao i podacima iz povijesti posjetio je i gradonačelnik Grada Valpova Leon Žulj koji nije krio zadovoljstvo učešćem lovaca.

Video 01

{youtube}RtUQdc3cPZY|400|250|{/youtube}