I ove godine lovci na "Đakovačkim vezovima".

04 Srp

Na ovogodišnjim 45. "Đakovačkim vezovima“, Smotri folklora Slavonije i Baranje koja je održana prve nedjelje mjeseca srpnjanastupio je i Lovački savez Osječko-baranjske županije trima lovačkim zapregama. Sam mimohod povela su kulturno-umjetnička društva s oko 4000 sudionika iza kojih su išle 50 okićenih svatovskih zaprega, zatim jahači i na kraju povorke tri uređene lovačke zaprege na čelu kojih su bili konjanici Kruno Bajhart u pratnji Marka i Božane Tkalec iz LD „Zec“ Semeljci sa svečanom lovačkom zastavom LSOBŽ. U prvoj zapregi koju je vozio Kazimir Đokić iz LD „Zec“ Semeljci sa suvozačem Mirkom Kovačević iz LD „Jarebica“ Viškovci-Široko Polje-Forkuševci su bili rogisti Osječko-baranjske županije, a u drugoj s vozačem Petrom Balog lovni pripravnici, dok je treću zapregu vozio Josip Tomljenović u kojoj je bio Antun Mak, zamjenik predsjednika LSOBŽ i Antun Buljan, član LD „Lisica“ Gorjani (Lovni ured Đakovo).

Cijelim putem, od Malog parka, do centralnog dijela ispred platoa katedrale rogisti su izvodili lovačke skladbe. Pred samom katedralom sv Petra i Pavla rogisti su ispred predstavnika svjetovne i crkvene vlasti među kojima i osječko-baranjski nadbiskup i metropolit, predsjednik HBK mons.Marin Srakić , osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić

Na ovogodišnjoj priredbi Đakovački vezovi lovci su sudjelovali, kako nam je rekao voditelj Lovnog ureda Đakovo Miroslav Galić, i na humanitarnoj akciji u Gastrofestu 2011 kuhanjem lovačkog gulaša u kojoj je sudjelovalo 10 lovačkih društava.

Đakovo će biti i domaćin 05. studenog centralnog obilježavanja proslave dana lovaca u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza .

Učešćem lovaca na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima ponovno je simbolično podsjećeno na ulogu biskupa Josipa Jurja Strossmayera kao lovca i uzgajivača divljači koji je prvi organizirano istom napučivao tadašnja lovišta.

Video sadržaj

Đakovački Vezovi