Održani “Dani lova” Županije Baranya

20 Svi

Predposljednjeg vikenda u mjesecu svibnju u mađarskom mjestu Szentlőrinc ( Županija Baranya) , smještenog na cesti Pecs – Szigetvar održana je manifestacija “ Dani lova Županije Baranya” na kojoj tradicionalno sudjeluje i izaslanstvo Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije koje je predvodio Zlatko Stolnik, prof.

Prilikom  svečanog otvorenja Dr. Győrvári Márk gradonačelnik grada Szentlőrinca upoznao je prisutne o gradu koji trenutno broji 6900 stanovnika i koji je za vrijeme turskih osvajanja pretrpio velike štete, gradu koji ima svoju dugu povijest u kojem dominira Katolička i Reformirana crkva, te Dvorac obitelji  Esterhazy  koja je odigrala značajnu ulogu u ratovima protiv Turaka. Sada se u Dvorcu nalazi Gradska vijećnica. Manji postotak Hrvata nalazi se u samom mjestu, dok je nešto značajniji u okolnim selima. Dr. Jozsef Bodnar, predsjednik Lovačkog saveza Baranya istakao je zadovoljstvo dolaskom izaslanstva iz Hrvatske i najavio  10 godina pune suradnje dvaju Saveza koja će  biti obilježenja u listopadu najvjerojatnije u Bizovcu, gdje je prije 10 godina i potpisan Sporazum o suradnji.

Po svečanom otvorenju nastavljeni su sadržaji na otvorenome – smotra lovačkih pasa, natjecanje u oponašanju rike jelena,  natjecanje u sviranju lovačkim rogom zadanih skladbi  te kuhanju jela od divljači  u kojemu je  Lovačko društvo iz Dombovara osvojilo nekoliko vrijednih mjesta  ponajviše zahvaljujući Zoltanu Borcsok , inače nekadašnjem članu Lovačkog društva “ Fazan” Darda, odnosno “Trčka” Zmajevac, a sada direktor  Poduzeća  “Rona” K.F.T.  iz Dombovara. Gospodin Berček službeno je pozvao predstavnike Lovačkog saveza da 23. lipnja posjete organizaciju u kojoj je član  i upoznaju se sa radom i planovima istoga, što je od strane prof. Zlatka Stolnik prihvaćeno .

Video sadržaj