Novosti

Pratite sve naše novosti!

Sokolarski lov u Laslovu

02 Sij

U organizaciji LS OBŽ i LD „Fazan“ Laslovo po prvi puta na području istočne Hrvatske održan je lov sokolarenjem. U lovu je sudjelovalo 18 sokolara iz četiri zemlje: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije tako da možemo reći kako je ovo bila manifestacija međunarodnog karaktera.

 Želja nam je bila pokazati da postoje i drugi načini lova od uobičajenih, a koje su sukladne svim normama bioetike, dobrobiti životinja, lovačke kulture i etike, a koja je na ovim prostorima bila izuzetno razvijena u vrijeme vlastele i aristokracije. Napominjem da je sokolarstvo u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a kao trajno zaštićena nematerijalna kulturna baština i da pokušavamo sokolarstvo Hrvatske vratiti u sokolarstvo srednje Europe gdje je bilo uvijek kroz povijest - istaknuo je doc. dr. sc. Ivica Bošković iz Zavoda za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te član LD „Fazan“ Laslovo.

Nakon lovačkog doručka u lov su krenuli sokolovi i jastrebovi čiji su plijen bili fazani i zečevi te nekoliko surih orlova koji su lovili lisice i čagljeve. Iako su rezultati lova bili u drugom planu, valja napomenuti da su sokoli ulovili tri fazana, dok su orlovi i jastrebovi ovaj put ostali bez plijena. Po povratku u Lovački dom sve sudionike dočekala je bogata trpeza koji su pripremili laslovački lovci uz pomoć dopredsjednika LS OBŽ, gosp. Antuna Maka.

 

FOTO: Gojko Mitić

Video sadržaj

@ Slynetwork.com.